Panorama prava pomanjsana

KAJ SE JE ALI SE BO DOGAJALO V OLIMJU

  SV. MAŠE V NAŠI ŽUPNIJI

Ob delavnikih:

vsak večer ob 19. uri v župnijski cerkvi

Ob nedeljah in praznikih:

Ob 9. uri v župnijski cerkvi v Olimju, ob 10.30 na podružnici v Selah

NOVO VEROUČNO LETO

V soboto, 15. septembra ob 8.30 uri začetek verouka za starejšo in mlajšo skupino. Za učence 1. in 2. razreda bo verouk enkrat na mesec. Vodila ga bosta Tanja in Matej Kodrič. Srečanja bodo trajala dve uri in pol. Prvo srečanje bo v soboto, 22. septembra ob 9.30 uri.

Čas verouka za tretji razred bomo objavili, ko bo znan šolski urnik

SLOMŠKOVA NEDELJA IN KRAJEVNI PRAZNIK

V nedeljo, 23. septembra bomo obhajali Slomškovo nedeljo. Ob 9. uri bo sv. maša. Program s pogostitvijo bomo nadaljevali na samostanskem dvorišču. Ta dan obhajamo tudi praznik krajevne skupnosti Olimje. Vsem članom naše KS iskrene čestitke za krajevni praznik.

SlomšekOsrednja slovesnost Slomškove nedelje bo, v nadžupnijski cerkvi v Vuzenici. Ob 15. uri bo molitvena ura, ob 16. uri pa somaševanje škofov in duhovnikov, ki ga bo vodil nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl DJ.

Po slovesnem bogoslužju bo priložnost za prijateljsko druženje. Prisrčno vabljeni romarji, najprej iz koroške naddekanije, iz vseh župnij mariborske nadškofije in celotne mariborske metropolije. 

Letos mineva 180 let, odkar je bl. A. M. Slomšek prišel za nadžupnika in dekana v Vuzenico (1838), kjer je šest let ostal v tej službi (do 1844). Zgodovinar dr. Franc Kovačič je za Slomškovo obdobje v Vuzenici zapisal: »Naravnost občudovanja vredno je, kaj vse je ustvaril v kratkih letih svojega službovanja v Vuzenici. /.../ Kot nadžupnik je bil v polnem pomenu dober pastir svoji čredi; prizadeval si je po nauku sv. Pavla postati vsem vse.« Prav tako je pomenljivo Slomškovo pisateljevanje in izdajanje knjig v tem njegovem življenjskem obdobju. Prvo odmevno delo, ki ga je Slomšek pripravil v Vuzenici, je bogoslužni priročnik »Mnemosynon slavicum«. Knjiga je zamišljena kot priročnik duhovniku pri podeljevanju zakramentov in pri raznih drugih opravilih. Ta knjiga je bila uporaben, pomemben in praktičen priročnik za duhovnike. V njej so imeli primeren pripomoček za razlaganje svetih obredov in vzorce za govore za različne priložnosti. 

Prav v Vuzenici pa je Slomšek izdal tudi svoje najbolj znano delo Blaže in Nežica v nedeljski šoli. Dr. Franc Kovačic ta Slomškov učbenik označi za »zlato knjižico«, čemur lahko glede na večkratne izdaje in razširjenost mirno pritrdimo. Prav s knjigo Blaže in Nežica v nedeljski šoli in s svojimi vzgojnimi spisi se je Slomšek izkazal kot izvrsten vzgojitelj mladine. Zanj je delo z mladimi pomenilo delo za prihodnost Cerkve in naroda. Zato je geslo letošnje Slomškove nedelje: Delo z mladimi – delo za prihodnost.

RITEM SRCA

Radio Ognjišče vabi mlade po letih in po srcu na festival sodobne krščanske glasbe s slavljenjem, Ritem srca, ki bo v četrtek, 11. oktobra, ob 19.30, v telovadnici Osnovne šole Alojzija Šuštarja v Šentvidu v Ljubljani. Cena vstopnice je 5 €. Lahko jih rezervirate prek spleta, kupite na Radiu Ognjišče, v prodajalnah založbe Ognjišče, Slomškove knjigarne in eno uro pred festivalom. "Glasbeno ogrevanje" se začne ob 18. uri v avli osnovne šole, kjer bo skupina Svetnik predstavila novo zgoščenko. Mladi, pridite in slavite Boga s pesmijo in svojo prisotnostjo! Več na: ritemsrca.ognjisce.si

 

1 DSC 0108 001

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save